Vandaag is het Chinees Nieuwjaar. Mijn broer woont in Londen en het toeval wilde dat we een aantal jaar geleden net op die feestdag in Londen waren. Aangezien in alle gidsen stond dat je het Chinees Nieuwjaar moet gezien hebben in Londen, trok ik dus ’s ochtends om 9u met de koets naar het centrum om het feest te zien. In Chinatown was de rode poort alleen al een belevenis voor mijn peuter in de koets en toen hij een klein rood met gouddraad geborduurd diertje kreeg, kon de dag al niet meer stuk.
De draak trok voorbij en we mochten deel uitmaken van de feestvreugde. Bij een venter kocht ik een klein rateltrommeltje dat nog steeds op de kast prijkt als een kostbare aanwinst. Mijn beide kinderen zijn dol op het geluid en de klank voert mijn gedachten nog steeds terug naar die mooie ochtend, waarop ik Chinatown zag ontwaken en een mooie draak zag passeren.
Bij het avondeten vandaag vertelde ik naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar over de Chinese Nachtegaal, het leerrijke sprookje van Hans Christian Andersen. Viooltje heeft het verhaal op cassette én op CD maar gelukkig komen de beide versies goed overeen. Soms is dat wel anders met sprookjes en uitvoeringen. Hij vatte het even samen voor zijn kleine broer.
Er was eens een klein vogeltje dat er niet zo speciaal uitzag maar wel prachtig kon zingen, een nachtegaal. De Chinese keizer hoort ervan en laat het vogeltje voor hem zoeken. Elke avond zingt de nachtegaal voor de keizer. Op een dag krijgt de keizer een gouden namaaknachtegaal, die met heel mooie edelstenen mechanisch opgewonden moet worden. Vanaf die dag luistert hij enkel nog naar de nepvogel. Op een dag gaat deze echter stuk en kwijnt de keizer weg van verdriet. Hij mist de muziek zo erg dat hij ziek wordt en gaat sterven. Gelukkig komt de echte nachtegaal voor hem zingen en wordt hij snel terug beter.
Igor Stravinsky maakte van dit verhaal “Le Rossignol”, een korte opera van drie bedrijven. In de enscenering van Christian Chaudet (te vinden op youtube) word je meteen in het verhaal meegenomen. Het beginfragment is een aanrader om aan je kind te laten zien voor je het verhaal vertelt. Een kleine jongen komt aan met een witte lampion bij een pottenbakkerij waar een vaas gemaakt wordt. De instrumenten van het orkest worden intussen mooi in beeld gebracht. Je kan de instrumenten intussen benoemen voor je kind.
Op magische wijze verandert het gedraaide aardewerk in een prachtig blauw gedecoreerde porseleinen vaas, die je meetrekt het sprookje in.
Na het vertellen van het sprookje kan je samen met je kind een mooi lampionnetje maken van papier. Leg twee harde A4 bladen (geel en rood) in de breedte voor je neer. Vouw ze dubbel en plooi bovenaan de rand terug om. Knip dan van onder naar boven stroken tot aan de bovenste vouw. Plooi alles terug tot je opnieuw een A4 formaat hebt. Lijm de pagina’s en de hoeken goed aan elkaar en duw de stroken naar buiten zodat je een cilindervormig lampionnetje krijgt. Zet het op tafel met een ledlampje in.

Fijn Chinees Nieuwjaar gewenst!