De tuin vol sneeuw. Ik keek door het raam en zag mijn jongens spelen. Na een tijdje begon het te kriebelen en voor ik het wist was ik weer 8 jaar en sneeuwballen aan het gooien. De oudste kon tot mijn verbazing wel goed mikken en na een wilde race was ik doornat. Na het spelen in de sneeuw zette ik alles klaar om het concept “smelten”, “ijs” en “sneeuwvlokken” verder uit te diepen. Sneeuw is immers een muzische weggever op dat gebied.
Ik schepte wat sneeuw in een kommetje en samen keek ik met de jongens onder de microscoop naar de mooie regenboogkleuren en vormen. Nadien zetten we ons potje sneeuw op de vensterbank en zagen het smelten. Hoewel veel kinderen dat wel weten, vonden mijn boys het interessant om dit proces samen te bekijken.
Als volgende activiteit zette ik ijsblokvormpjes klaar die ze telkens met een pipetje met water moesten vullen (meteen een goede fijn-motorische oefening). Zo kon ik het woord “vloeibaar” goed uitleggen. Ook legden we de link naar andere vloeistoffen (olie, frisdrank, soep,…). We maakten ook een gek ijsblokje met stukjes komkommer in. Ze zagen hoe de komkommer los kon bewegen in het ijsblokje. Als de vormpjes gevuld waren, gingen we samen naar de diepvries en voelden we hoe koud het wel was. De vormpjes gingen in de diepvries. Natuurlijk waren ze nadien verrast om te zien hoe er ijsblokjes gevormd waren en dat de komkommer nu in een vaste massa zat.
Aangezien ik een kunstfan ben, haalde ik het boek over Bruegel uit om samen naar de schilderijen (Jagers in de Sneeuw, Schaatsrijders voor de St. Jorispoort in Antwerpen) van de sneeuw te kijken.
Goede vragen om aan je kind te stellen zijn: “Wat zie je allemaal?”, “Wat doen die mensen?”, “Welke dieren zie je?”, “Zie je dingen die jij ook graag doet in de sneeuw?”. De antwoorden kunnen weer nieuwe vragen geven zoals “Waarom sprokkelt die hout, mama?” “Waarom zien die schaatsen er zo raar uit?”
We imiteerden een aantal houdingen van de schaatsrijders op het schilderij. We deden onze kousen aan en schaatsten door het huis. Snel schaatsen, achteruit schaatsen en natuurlijk ook kunstschaatsen kwamen aan bod. Zo hadden we ons dagelijks stukje beweging. Pinkie leerde zo dat schaatsen iets anders is dan lopen en Viooltje leefde zich uit in pirouettes en snelheid. Mama vond het natuurlijk ook keileuk om nog eens zot te doen š
Er was grote honger en natuurlijk is het dan het uitgelezen moment om “sneeuwcake” te presenteren. Ik bak/koop (afhankelijk van de tijd die ik heb) een cake waarop de kids met bloemsuiker mogen strooien. Als je de bloemsuikermolen hebt, kan je het dus echt laten sneeuwen op het bord. Een plezier voor het oog!
Vervolgens luisterden we naar “De eerste sneeuw” van Jan de Wilde. Een prachtig nummer dat je samen kan zingen met kinderen. Bij de woorden “kijk eens naar omhoog”, “waar is mijn wollen muts nu en mijn dikke sjaal?” is het makkelijk om ook iets uit te beelden. Als je kinderen wat ouder zijn, kan je ook de derde strofe laten horen. Je moet wel de tijd nemen om op vragen over de dood te kunnen antwoorden. Ook “gelukkig zijn in de eerste sneeuw” of “alleen zijn” kan verder uitgelegd worden. Je kan een ouder kind laten schrijven of vertellen over zijn gevoelens bij de sneeuw.
Nadien zocht ik op Youtube “De wals van de Sneeuwvlokken” uit de Notenkraker van Tsjaikovski om aan de kinderen te laten zien. Voor ik het fragment startte, stelde ik al twee (of meer bij oudere kinderen) vragen. Zo kan een kind gerichter luisteren.
We hoorden hoe sneeuw werd weergegeven in de harp en de fluit en zagen hoe de danseressen de sneeuwvlokken uitbeeldden. Het voetenwerk, de handbewegingen en de kledij (met glitters in het haar) bespraken we samen. Ook vonden ze het prachtig dat het op een gegeven ogenblik echt begon te sneeuwen op het podium. En de slee, die op het einde van het nummer opgereden werd, maakte veel indruk.
Op het einde van de dag maakten we nog sneeuwkristallen door een blad papier zesmaal te plooien en er met een schaar hoekjes uit te knippen. Mijn zoontje was helemaal verrast door de mooie patronen.
Ga je zelf ook aan de slag met deze ideeƫn? Laat het me weten in een comment!